Skip to main content

Salaamoe aleikom broeders en zusters

Allereerst hoop ik dat jullie en al jullie naasten het goedmaken in deze vreemde omstandigheden waarin we verkeren.

Gisteren kwam het kabinet met aanvullende maatregelen die zeer ingrijpend zijn. Voor ons moslims is de maand Ramadan een belangrijke periode. De vastenperiode is een maand waarin we in gezamenlijkheid vasten, bidden en het vasten verbreken. Helaas zijn alle sociale activiteiten afgelast en betekend dat wij voor het eerst voor, zolang dat wij ons allen waarschijnlijk kunnen herinneren, niet in de avonduren naar de moskee kunnen om het “taraweehgebed” te verrichten. Voor veel moslims een hoogtepunt waar ze een jaar lang naar uitkijken.

Nu je geen familie kunt bezoeken en er geen gebed is in de moskee, sta je vast stil bij de vraag wat gaan we dan doen? Of hoe ga ik dit oplossen voor mezelf. Daarom voel ik de vrijheid om jullie recht uit het hart wat tips mee te geven om deze vastenmaand goed door te komen.

Allereerst sta ik stil bij de crisis waarin we momenteel leven.

Als je als moslims iets goeds wilt doen gedurende deze maand, dan druk ik je op het hart om alle (morele) afspraken die we met elkaar maken na te komen. Dat alleen al is een vorm van bezinning en saamhorigheid die goed past bij het vasten en de gedachte erachter. Nu twijfel ik niet aan jullie, maar wat ik wil zeggen is elkaar te blijven aansporen om deze gedachte vast te houden totdat de autoriteiten weer het groene sein geven. Je buren, vrienden, familie en alle anderen die je kent blijven aansporen en aanmoedigen dit vol te houden. De afstand tot elkaar te bewaren en vooral ook om, ondanks deze afstand voor elkaar te blijven zorgen. Dat kan op vele manieren. Whatsapp, bellen, mail en andere vormen van communicatiemiddelen. Blijf bewuster voor jezelf en elkaar zorgen in deze Ramadan.

Omdat wij niet in gezamenlijkheid kunnen gaan bidden heb ik nog wat tips:

1. Beloof jezelf elke dag wat uit de Quran te lezen. Zo houdt je toch contact met moskee en al die mensen die je normaliter daar ontmoet. Je deelt op deze wijze samen de Quran.

2. Wie niet in staat is dit te doen, kan live de gebeden volgen op islamitische zenders op tv.

3. Pak de telefoon en bel je familie en vrienden net wat meer op. Herstel (indien nodig) de gebroken relaties weer in deze tijd en stap over je trots heen. Ook dat is een belangrijk vorm van aanbidding.

4. Nu we meer tijd hebben, kun je een keertje voor je buren of vrienden koken ipv samen eten. Dat maakt dat je toch die sfeer schept samen. Verras iemand met maaltijden of hapjes; ongeacht wie deze persoon is.

5. Zorg dat je fit blijft in deze maand en ga na je gebeden als gezin lekker wat bewegen in huis. Zoek samen een plek uit en doe wat oefeningen met elkaar. Dat kan in veel gevallen al in de woonkamer zijn. Zo heb je samen ook nog plezier.

6. Voor de mannen onder ons het advies om nu na het eten extra hulp te bieden voor al die lieve vrouwen die (meestal) uren in de keuken staan. Neem het over en ruim alles af. Geef haar de tijd om wat te lezen en te ontspannen. Je hebt nu geen verplichting meer naar de moskee te gaan.

7. Neem tijd voor elkaar, ook dat is aanbidding en geliefd bij Allah.

Uiteraard wil ik niet belerend overkomen, maar dit kwam in mij op en ik wilde dit graag delen met jullie. Een ieder is vrij hier zijn of haar voordeel mee te doen. Moge Allah jullie Helpen en gezond houden.

Wij staan altijd klaar voor jullie en zijn dag en nacht bereikbaar voor steun en hulp aan hen die onze zorg kunnen gebruiken.

Dit, omdat je leven betekenis heeft!

Ali Eddaoudi