IMPACT

'Wij militairen zijn gewend om offers te brengen'

 

Afgelopen week werd mij een mooie tekst toegestuurd, geschreven door een gepensioneerde US Airforce vlieger, die in de Vietnamoorlog zes jaar gevangen heeft gezeten, nadat hij boven vijandelijk gebied uit zijn straaljager moest springen.

Huidige generatie
De belangrijkste boodschap in zijn tekst: 'Onze huidige generatie is het niet meer gewend om offers te brengen. Ja, even zonder internet zitten op onze telefoon, dat vinden we al een groot offer, maar verder zijn we vooral met onszelf bezig.'

Natuurlijk ligt dat genuanceerder, maar toch, als ik om me heen kijk in onze maatschappij, dan zit er wel wat in. We zijn geen honger gewend, we zijn eigenlijk gewend dat geld en spullen ons aan komen waaien. We hebben tijd om ons leven in te richten zoals we willen. En offers brengen voor een ander dat vinden we moeilijk.

Paniek
Niet voor niets stak er nogal wat egoïsme de kop op aan het begin van de coronacrisis, toen veel mensen massaal wc papier voor elkaars neus wegkaapten. En wat te denken van de drukke stranden en markten, midden in de lockdown of samenscholingen op parkeerterreinen. En ik hoorde zelfs dat er tieners zijn die 's nachts stiekem uit hun raam klimmen om toch nog bij hun vrienden te kunnen zijn.

De huidige generatie is het niet meer gewend om offers te brengen. En dat terwijl ons nu juist gevraagd is om een offer te brengen. Om een stukje van onze vrijheid en een stuk van ons plezier op te offeren, om een stuk van ons werk en leven op te offeren. En dat doen we om het leven van anderen, van onze kwetsbare medemensen te redden.

Maanden van huis
Wij militairen zijn, als weinigen tegenwoordig, juist wél gewend om offers te brengen. Om in soms slechte omstandigheden maanden van huis te zijn, ver weg te zijn van de mensen die we houden, om in oorlogsomstandigheden bij te dragen aan vrede en aan een beter leven voor de mensen in een ver land. En zeker onze vliegers zullen zich boven vijandelijk gebied bewust zijn van het feit dat het ultieme offer, namelijk het geven van hun eigen leven, van hun gevraagd kan worden.

Opstaan uit de dood
Ons wordt nu gevraagd om offers te brengen om het leven van anderen te redden. Dat is de kern van wat Christenen met Pasen vieren: dat Jezus zijn leven offerde om de mensen nieuw Leven te brengen. En dat hij na drie dagen opstaat uit de dood. Ook onze maatschappij verlangt hiernaar: naar Pasen, naar tot leven te komen, om op te staan uit deze dode coronatijd. Maar de enige manier om als land opnieuw tot leven te komen is nu eerst een tijd het maatschappelijk leven stil te leggen en 'dood' te zijn. Alleen als we dat offer brengen kunnen we corona overwinnen en kunnen we als samenleving en individueel tot nieuw leven komen, met een groter besef van waar ons leven ten diepste om draait.

Aalmoezenier Sander Zwezerijnen

More coverstories

IMPACT

Intro teaser afbeelding

Hoe houd je het uit met jezelf. Voor originele gedachten en tips kijk op 'Lees meer'.

IMPACT

Intro teaser afbeelding

Omdat iedereen nu klaar is met constant praten over het nieuws, stellen we vanaf nu hier een filosofische vraag. kijk op 'Lees meer'

IMPACT

Intro teaser afbeelding

Vanwege de crisis is het paasverhaal digitaal. Beleef de paasviering bij Defensie op 'Lees meer'