IMPACT

De filosofische vraag van vandaag


O
mdat iedereen nu klaar is met constant praten over het nieuws, stellen we vanaf nu hier een filosofische vraag. Zodat je het met je gezin, vrienden of collega's ook eens over iets anders kunt hebben.
Door de eeuwen heen hebben tal van filosofen al nagedacht over alle vragen die je kunt verzinnen. Ditmaal laten we krijgsheer en Romeinse Keizer Marcus Aurelius aan het woord. Hij leefde tussen 121 en 180 na Christus. Hij heeft zijn leven grotendeels doorgebracht in de oorlog, maar was niet vies van een nachtje filosoferen in zijn legertent. Een vertegenwoordiger van de antieke STOA.
De vraag van vandaag is: Hoe kun je zorgen dat je minder zorgen hebt? ■

 

Een antwoord op de
filosofische vraag
.

Marcus Aurelius' antwoord:
Vereenvoudig je leven! De filosoof Democrites zei: ‘Als je weinig zorgen wilt hebben, moet je weinig doen’. Maar je kunt misschien beter zeggen: ‘Doe alleen wat van belang is, en doe alleen de dingen die de menselijk rede eist als het nodig is.’ Dat resulteert in de voldoening van minder dingen beter doen.

Aangezien het meeste van wat we doen en zeggen volslagen overbodig is, zul je door het bovenstaande op te volgen, meer tijd en minder problemen hebben. Dus stel jezelf bij iedere gelegenheid de vraag: ‘Is dit wel echt nodig?’ En ontdoe je niet alleen van onnodige handelingen, maar ook van de gedachten die daaraan voorafgaan, want zonder overbodige gedachten zouden er geen onnodige handelingen zijn. ■

De Geestelijke Verzorging Luchtmachtsbasis Leeuwarden

More coverstories

IMPACT

Intro teaser afbeelding

Hoe houd je het uit met jezelf. Voor originele gedachten en tips kijk op 'Lees meer'.

IMPACT

Intro teaser afbeelding

Offers brengen om een leven te redden. Het thema van militairen én van deze paastijd. Aalmoezenier Sander Zwezerijnen schreef er een mooi stuk over.

IMPACT

Intro teaser afbeelding

Vanwege de crisis is het paasverhaal digitaal. Beleef de paasviering bij Defensie op 'Lees meer'