Boeddhistische retraite: evenwicht door meditatie oktober 2022

Stilteretraite: innerlijk evenwicht door meditatie.

De Dienst Boeddhistische Geestelijke Verzorging verzorgt van 5 tot 8 oktober een stilteretraite op landgoed Beukbergen. In een afwisselend programma van onder andere zit- en loopmeditatie trainen we onze opmerkzaamheid en oefenen we met het vinden van een innerlijk evenwicht.

De meditaties worden regelmatig begeleid. In de ochtend en avond is er een lezing waarin wordt stil gestaan bij het thema van deze retraite; er is dan ruimte voor vragen. Ook zijn er korte individuele momenten voor uitwisseling met een van de begeleiders.

De retraite wordt begeleid door Joost van den Heuvel Rijnders, ervaren meditatieleraar en retraite-begeleider, door Alie Rozendal en Paul van Gogh, de boeddhistisch geestelijk verzorgers. Meer informatie over Joost en zijn achtergrond vind je hier: https://www.joost-meditatie.nl

Stilte

Tijdens de gehele retraite proberen we doorgaand opmerkzaamheid te beoefenen; tijdens loop en zitmeditaties, tijdens het eten en de zelfzorg momenten. Dit betekent dat we ook tijdens de informele momenten stil zijn. Zo creëren we volledig de ruimte om stil te zijn en opmerkzaamheid te trainen. De stilte wordt woensdag avond ingeluid en zaterdag in de ochtend weer doorbroken.

Voorwaarden voor deelname

In principe is iedereen binnen defensie welkom en uitgenodigd om zich in te schrijven en mee te doen. Heb je geen meditatie ervaring, neem dan van te voren contact op met Paul van Gogh of Alie Rozendal, dan kijken samen of deze retraite passend voor je is.

Heb je psychische klachten of PTSS, ben je onder behandeling van een psycholoog, psychiater of therapeut, neem dan ook contact op voordat je je inschrijft. contact

Wat en waarom een retraite?

Sinds vele eeuwen gaan mensen op retraite. Binnen alle levensbeschouwelijke tradities is dit gebruikelijk. Maar ook heden ten dage ervaren velen de behoefte zich een tijd terug te trekken uit de alledaagse beslommeringen, stilte te ervaren en tot zichzelf te komen. Hierbij kunnen we door verschillende factoren gedreven worden; behoefte aan rust en stilte, bezinning of een zoektocht naar meer innerlijke balans. Een meditatieretraite is dan een prachtige gelegenheid en biedt een goede omgeving tot het ontwikkelen van zelfinzicht, evenwicht en innerlijke vrijheid. 

Vragen of inschrijven

Heb je vragen over de retraite, twijfel je om mee te doen en wil je overleggen, schroom niet om contact op te nemen! contact

Inschrijven loopt via de site van Beukbergen en intranet. 

0031 613305537 en pa.v.gogh@mindef.nl