Nieuwsoverzicht

'Contrabands', ds. Gerard van Driesten

Onbepaald
Contrabands. Op een uitzonderlijk warme oktoberzondag mocht ik onlangs een bezinningsmoment verzorgen voor een groep infanteristen in de eindoefening van hun Vak Technische Opleiding. Een pittig traject van zo’n negen maanden waaruit nieuw kader voor de infanterie wordt geboren. Net uit de nachtelijke verplaatsing gekomen konden ze aanschuiven voor koffie met taart, de teken verwijderen en hun blaren verzorgen. In het opkomende zonnetje op de verlaten site hebben we eerst geluisterd naar Louis Armstrongs ‘Go down Moses’ en ons vervolgens verdiept in het verhaal van de Exodus. Ook voor wie niet vaak meer een kerk van binnen ziet een inspirerend verhaal.

Advies aan onze nieuwe bewindslieden op Defensie

Onbepaald
Overtuigingen over wat goed en kwaad is kunnen bij militairen behoorlijk op de kop komen te staan. Je spreekt dan ook wel over Moral Injury. Erwin Kamp, Hoofdkrijgsmachtraadsman voor humanistische begeleiders bij Defensie denkt dat Moral Injury kan worden voorkomen als de politieke en de legertop meer vertrouwen opbouwt door eerlijk en duidelijk te zijn over wat het verwacht van de inzet van militairen.

Marionet, ds. Kees Jan Rodenburg

Onbepaald
Marionet, Niemand wil graag een marionet zijn, maar soms ben je het even. Zoals tijdens Prinsjesdag. Zodra de koning zijn paleis verlaat tot het moment dat hij terug is schieten mortieristen uit ’t Harde elke minuut een granaat de lucht in vanaf het Malieveld. Het volk moet weten dat de koning in de Ridderzaal de troonrede uitspreekt.