Nieuwsoverzicht

Erwin: Morele kompas in de war

Onbepaald
“Situaties als deze kunnen je morele kompas in de war brengen”, zegt hoofdkrijgsmachtraadsman kapitein ter zee Erwin Kamp. “Je kunt last krijgen van Moral Injury.” Als humanist deed Kamp onderzoek naar dit fenomeen dat hij per toeval op internet tegenkwam. “Het heeft raakvlakken met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar is wel degelijk iets anders”, weet hij inmiddels. “PTSS gaat vooral over gevoelens van angst. Angst die optreedt bij herbeleving van levensbedreigende situaties. Het gaat dan om een geschokt veiligheidsgevoel. Bij Moral Injury gaat het om een geschokt gevoel van vertrouwen. In jezelf, in de ander of in ‘het systeem’ dat politiek of samenleving heet."

Niels: Ik noem je moedig

Onbepaald
"Wij weten niet wie jij bent Moedig. Wat jouw echte naam is. Waar kom jij vandaan? Wat was jouw missie? Wat is er gebeurd dat jij op deze wijze aan je einde bent gekomen?" Niels gaat voor bij een herbegrafenis van een onbekende gevallene uit de Tweede Wereld Oorlog.

Gijs: Vrede begint in je eigen hart

Onbepaald
Ondanks dat militairen wegvallen tegen de achtergrond, onderdeel uitmaken van een groter geheel. Ondanks dat, heb ook zij iets unieks. Iets dat hen maakt tot wie ze zijn. Ze zijn rijk aan verborgen talenten, kwaliteiten, mooie verhalen, dierbare herinneringen en opmerkelijke opvattingen. En dat mogen ze, gezien hun opdracht en ondanks het werk, niet vergeten.

Hester: De wet van 7

Onbepaald
“Werken aan een betere wereld, op je eigen manier het leven op aarde mooier maken. Het zijn totaal verschillende vormen om vrede – in de meest brede zin van het woord – te bereiken. Dat is waar ik naar streef en een soldaat volgens mij ook.”

Heleen: Hoe wordt een herdenking een monument?

Onbepaald
Ook hier, in Jordanië, blijken we onze rituelen op een bijzondere manier in te kunnen zetten. Onlangs bracht een groep collega’s een eerbetoon aan twee landmachtcollega’s die precies tien jaar geleden in Afghanistan door een explosief om het leven zijn gekomen. Jonge jongens. Hun ouders hebben hun zonen niet meer ouder zien worden. Groepsgenoten ook van een collega hier. Hij was getuige van de tragedie die zich tijdens een patrouille voltrok. En meer collega’s hier bleken zich met hen verbonden te voelen.

Heleen: De post is binnen

Onbepaald
Humanistisch raadsvrouw Heleen is geland in Jordanië. Ze is mee op luchtmachtmissie tegen IS en staat militairen met raad en daad bij. De komende maanden blogt zij over haar werk en leven. De eerste gaat over post. "Eenzaamheid, verlatenheid, geliefd willen zijn? De post is meedogenloos."

Heleen: Work hard, play hard!

Onbepaald
"Toevallig heb ik vlak voor deze uitzending de opleiding van defensie voor yogadocenten afgerond. Tot mijn verbazing reageren de mannen gelijk positief. En dat terwijl over yoga vaak een beetje lacherig wordt gedaan. Ik beloof hun dat ik niets los laat over hoe ze het doen, maar weet dat we morgen met zijn allen in een ‘downward facing dog’ gaan staan. Niet doorvertellen hoor!"

R.I.M.P. 2018

Onbepaald
In het vierde weekend van juni vindt de R.I.M.P. plaats, een ontmoetingsreis voor Protestantse Militairen en alle geinteresseerden. Vier dagen met een bont internationaal gezelschap in het Zuid-Franse Mejannes le Clap. Het thema is dit jaar: ‘Ik laat jullie vrede na, mijn vrede geef ik jullie.'