Film & nagesprek: Drone

Op initiatief van het Humanistisch Verbond (afd. De Grift Vallei) start Movie W de serie ‘Duivelse Dilemma’s’. Daarin zetten prominente Nederlandse filmmakers in korte films hun personages voor een lastige keuze tussen twee kwaden. De eerste voorstelling is de vertoning van de film Drone met aansluitend een nagesprek onder leiding van Kees Vlaanderen, documentairemaker bij Human.

In de film voert de jonge vader Victor met drones een gevechtsmissie uit in Afghanistan. Hij is een voormalig F16-piloot, onderscheiden voor zijn moed en inzet in voormalig Joegoslavië. Nu is hij naast zijn werk een familieman voor vrouw en zoon en combineert hij het beste van twee werelden. Totdat een mysterieuze pijn in zijn arm zijn leven steeds verder overhoop haalt, en hij ten slotte niet meer de keuze kan maken tussen het doden van een tiener en het redden van zijn maten. Aanleiding voor het maken van de film was een bericht in de krant. Uit onderzoek blijkt dat trauma’s zich evengoed voordoen bij piloten die ‘virtueel’ mensen en dorpen kapot schieten als in een computerspel. Kennelijk is het leven in twee werelden, die als dood en leven tegenover elkaar staan, niet te verdragen als ze niet langer strikt gescheiden zijn. “Het blijkt ontzettend moeilijk om van 9 – 5 achter de computer te beslissen over leven en dood en daarna gewoon weer aan de keukentafel te gaan zitten met je gezin… We kunnen niet in twee werelden tegelijk leven…” (KV)

De dilemma’s in Drone gaan o.a. over het onderscheid tussen games en reality, over afstand en vervreemding, over verantwoordelijkheid en morele aspecten. In het nagesprek discussiëren drie deskundigen op het gebied van ethiek en defensie hierover met elkaar en met het publiek. Het discussiepanel bestaat uit:

  • Prof. dr. Cor van der Weele (WUR), hoogleraar Humanistische Wijsbegeerte;
  • Wim Zwijnenburg (PAX), pleitbezorger voor een internationaal debat over nut en noodzaak van drones;
  • Erwin Kamp (Defensie), geestelijk verzorger (o.a. tijdens VN missie in Libanon)

voordelige ticketprijs € 5,-

Reserveer >

Datum evenement: 18-04-2016

Kalenderoverzicht