Wat doen wij?

Zorg voor het thuisfront

Onbepaald
Achter alle militairen staan geliefden. Daar moet dus goed voor gezorgd worden. Doordat militairen vaak van huis zijn, kunnen relaties onder druk komen. De dominees bij Defensie proberen de lijnen open te houden of gesprekspartner te zijn tijdens lange uitzendingen. Ze zijn ook vaak bij de feestelijke kant van de relatie. Ze voltrekken huwelijken en dopen kinderen.

Aanwezig in het veld

Onbepaald
Aanwezig in het veld Dit doen wij door: 1. Gesprekken te hebben van levensbeschouwelijke aard 2. Het houden van kerk-, gebedsdiensten en bezinningsmomenten op de kazerne, aan boord of op de basis 3. Een luisterend oor te bieden aan militairen die hun verhaal kwijt moeten of hun hart willen luchten. 4. Beschikbaar te zijn voor het thuisfront, bijvoorbeeld bij thuisproblemen, of als gesprekspartner tijdens uitzendingen of lange oefeningen. Vanwege hun bijzondere positie bij de krijgsmacht hebben GV-ers een vertrouwenspositie op basis van hun ambtsgeheim. Een gesprek met een dominee is dus altijd strikt vertrouwelijk.

Mee op missie

Onbepaald
Op uitzending gaan is altijd spannend! Daarom gaan er op alle missies GV-ers mee. Zij zijn een luisterend oor en kunnen problemen helpen oplossen. Ook geloofskwesties komen soms ter sprake. Iedere week houdt de dominee op zondag een bezinningsdienst. Een gesprek met een dominee is altijd strikt vertrouwelijk.

Nieuwsoverzicht

R.I.M.P. 2018

Onbepaald
In het vierde weekend van juni vindt de R.I.M.P. plaats, een ontmoetingsreis voor Protestantse Militairen en alle geinteresseerden. Vier dagen met een bont internationaal gezelschap in het Zuid-Franse Mejannes le Clap. Het thema is dit jaar: ‘Ik laat jullie vrede na, mijn vrede geef ik jullie.'

Bezoek aan missie Litouwen

Onbepaald
Afgelopen weekend hebben leiders van verschillende protestantse kerken waaronder de secretaris generaal van de protestantse kerk in Nederland, dr. René de Reuver samen met de directeur van de diensten geestelijke verzorging Ron Geenen MBA en de voorzitter van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken en tevens Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, drs. Jaap Smit, een werkbezoek gebracht aan de militairen in Litouwen.

ONTLIJVEN, ds. Jan Tom Schneider

Onbepaald
Ontlijven. Decruit heet het programma dat Irak-veteraan en acteur Stephan Wolfert in de Verenigde Staten aanbiedt aan militairen. Zijn stellingname: we lijven als overheid jonge kneedbare mannen in in het leger, maken hen klaar voor strijd en inzet, alsof ze een machine zijn, die zonder nadenken opdrachten uitvoert. Maar we ont-lijven hen niet, we maken hen niet los van het leger en geestelijk klaar voor thuis, voor het terugkeren in de samenleving als hun diensttijd erop zit.