Gave Geestelijke Verzorging

Afgelopen 30 oktober was ik bij de GAVE dag over psychische diversiteit georganiseerd door defensie. We gaan steeds meer ontdekken dat in het uniform toch echt een uniek persoon zit met zijn of haar eigen kracht en kwetsbaarheid. De veelkleurigheid die dat oplevert moet nog meer aandacht en ruimte krijgen op de werkvloer. Nu wordt er vooral nog ingestoken bij de mens die oploopt tegen de standaard aanpak, die niet werkt. Het is al een hele uitdaging om dan goed te luisteren en niet al een eigen oplossing voor ogen te hebben.

Gelukkig is dat nu net het specialisme van de geestelijk verzorger. Wij mogen de tijd nemen om een levensverhaal echt te horen of even te delen. Wij mogen zonder vervolgstappen te moeten maken, luisteren naar waar een ander tegenaan loopt en van opleeft. En nog steeds verrassen mensen me met onverwachte wendingen in hun verhaal en in de weg die ze daarmee gaan. Ik vind deze verrassing gaaf. En als dominee verbind ik het voor mezelf met de traditie van de Bijbelse gelijkenissen, die ook altijd verrassen. Er zitten zoveel lagen in en je kunt er zoveel kanten mee op! Praktisch en gelovig gaan samen en ondersteunen elkaar of botsen op een manier die aan het denken zet.

Hoor de veelkleurigheid die zich als vanzelf aandient! En als je het hoort, echt hoort, dan kun je er ook wat mee doen. Daar begint het mee. Daar begint het vormgeven van diversiteit.

Meer nieuws

BODY LANGUAGE

Onbepaald
Schuin tegenover mij zit een jonge militair-in-opleiding. Er speelt iets in zijn privé leven waardoor hij niet voldoende gefocust is tijdens de werkzaamheden. Volgende week gaat zijn peloton naar de schietbaan,